Poznałaś przystojnego Niemca przez biuro matrymonialne Niemcy, Austria, Szwajcaria? Chcesz
poznać niemiecką kuchnie i jej przysmaki, aby kulinarnie zaskoczyć
swojego partnera znajomością niemieckich przepisów? Poznaj z nami
niemieckie dania i potrawy. Zaimponuj swojemu wybrankowi
znajomością niemieckiej kuchni i ... zakradnij się do jego serca przez
... żołądek. Wbrew obiegowym opiniom potrawy niemieckie są różnorodne i
nie składają się wyłącznie z mięsa wieprzowego, kapusty i ziemniaków.
Nie każdemu posiłkowi towarzyszy także piwo. Podczas wytwornej kolacji przy świecach, możecie prowadzić rozmówki o miłości po niemiecku.
Zwyczaje kulinarne w Niemczech i kuchnia niemiecka jako taka różnią się od siebie w zależności od regionu. W zachodniej części kraju widoczny jest wyraźny wpływ Szwajcarii i Francji. Jada się tam dużo bogatych w witaminy warzyw, natomiast na południu preferowane są dość tłuste przysmaki. Na północy kraju prym wiodą dania z ryb i innych owoców morza z dodatkiem czosnku oraz ziela angielskiego. Dlatego przeprowadzka do Niemiec to z pewnością niebanalne doświadczenie także z punktu widzenia kuchni niemieckiej.
Weisswurst (biała kiełbasa) z dodatkiem musztardy (koniecznie słodkiej) i sprewaldzkie ogórki to specjalności Brandenburgii, natomiast Käsespatzle są typowym bawarskim daniem z makaronu, cebuli i sera żółtego. W berlińskich barach powszechnym daniem jest Eintopf, czyli bardzo pożywna i bogata w składniki gęsta zupa. Można tam także wypróbować Rostbratwurst (kiełbasę z rusztu) i Hackbraten (mięso mielone z dużą ilością czosnku). Niewątpliwie zwyczaje kulinarne w Niemczech są bardzo ciekawe i różnorodne.
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na ciekawe niemieckie dania. Wachlarz kulinarnych możliwości jest naprawdę szeroki! Wykorzystaj poniższe przepisy i rozkoszuj się niemiecką kuchnią wraz ze swoim partnerem. Niewątpliwie dostrzeże on Twoje zaangażowanie i starania oraz upewni w przekonaniu, iż Polki nie boją się eksperymentów i chętnie uczą się nowych rzeczy. Do dzieła! Przez żołądek do serca! Małżeństwa z obcokrajowcami potwierdzają tę staropolską maksymę.
GOLONKA Z KAPUSTĄ
Składniki:
2 średnie marchewki
4 cebule
sól
4 listki laurowe
10 owoców jałowca
4 goździki, łyżka ziaren pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
6 golonek
3 opakowania (po ok 850 ml) kapusty kiszonej
40 g sklarowanego masła
łyżka kminku
0,25 l soku jabłkowego
Przygotowanie:
Marchewki pokroić na kawałki, cebule na połówki. Marchewki, cebule, łyżkę soli, 2 listki laurowe, owoce jałowca, goździki, pieprz (ziarnisty) i kminek zagotować w dużym garnku w 5-6 litrach wody. Do wrzątku włożyć golonki i gotować 1,5 godziny pod przykryciem. Wyciągnąć golonki, odmierzyć 500 ml wywaru. 2 cebule obrać i pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę rozłożyć w natłuszczonej brytfance.
Sklarowane masło rozgrzać na dużej patelni. Obsmażać na nim golonki. Doprawić solą i pieprzem i wyłożyć na kapustę. Na patelni, na której były obsmażane golonki obsmażyć cebulę, dodać 2 listki laurowe i kminek. Wlać 350 ml wywaru i sok jabłkowy. Całość wlać do brytfanki z kapustą i golonkami. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 1,5 godziny. W czasie pieczenia golonki obracać i skrapiać pozostałym wywarem. Przed podaniem doprawić kapustę solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 225 minut
Źródło informacji: www.interia.pl
SAŁATKA ZE SZPECLAMIZrobić placki ziemniaczane:
Ziemniaki, cebule i czosnek zetrzeć na tarce. Dodać mąkę i jajka, doprawić solą i pieprzem. Dodać zioła. Smażyć na smalcu.
Źródło: www.kuchniaplus.pl
NIEMIECKIE KIEŁBASKI Z JABŁKAMI Z CEBULĄ I KISZONĄ KAPUSTĄOPIEKANY ŚLEDŹ Z ZMIENNIAKAMI
Składniki:
1-2 łyżki oleju roślinnego
12 niemieckich kiełbasek, różnych
1 duża biała cebula, pokrojona w cienkie plastry
2 czerwone jabłka, np. gala albo braeburn, ze skórką, pokrojone w grube plastry
¼ szklanki cydru
450 g kiszonej kapusty
3 kiszone ogórki, pokrojone wzdłuż w ćwiartki, do podania
1 świeży ogórek, obrany ze skórki i pokrojony wzdłuż w ósemki, do podania
zestaw musztard, do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać na średnim ogniu patelnię o
średnicy 30 cm i wlać 1 łyżkę oleju. Poprzekrawać kiełbaski wzdłuż na
pół. Smażyć, aż się zrumienią, po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na
talerz i przykryć, aby nie wystygły. Włożyć na patelnię cebulę, w razie
potrzeby dodając drugą łyżkę oleju, i smażyć 3 minuty. Dodać jabłka,
wymieszać i gotować, aż zmiękną, 6-7 minut. Wlać cydr i gotować 1
minutę. Dodać kiszoną kapustę i gotować, aż się zagrzeje, około 2 minut.
Wyjąć kapustę z jabłkami i cebulą na ciepły półmisek, na wierzchu
ułożyć kiełbaski. Podawać z ogórkami i musztardą.
Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”
FLĄDRA Z BOCZKIEM PO NIEMIECKU
Składniki:
4 flądry
125 g tłustego boczku
sól
sok z jednej cytryny
plastry cytryny
pietruszka
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie:
Fladry sprawić, umyć, naciąć z każdej strony ukośnie trzy razy, aż do szkieletu. Posolić, skropić obficie cytryną i odstawić na 30 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni, wyłożyć nań ryby. Piec każdą stronę około 4 minut. Rybę obłożyć skwarkami, udekorować cytryną i pietruszką. Podawać. z ziemniakami z wody lub sałatką z ziemniaków.
Źródło: www.przepisy.net
STOLLEN
Składniki:
1/2 szklanki (113 g) mleka
1/2 szklanki (70 g) mąki pszennej
4 łyżeczki (12 g) suszonych drożdży
Owoce:
1 szklanka (170 g) rodzynek (można zastąpić żurawinami kandyzowanymi - użyłam mieszanki sułtanek i żurawin)
1 szklanka (170 g) kandyzowanych owoców (dałam skórkę pomarańczową i wiśnie)
1/2 szklanki (110 g) rumu (brandy, koniaku...)
1 łyżka (15 ml) naturalnego ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego
Ciasto:
2 1/4 szklanki (285 g) mąki pszennej1/2
1 łyżka (14 g) cukru (dałam 4 łyżki - 56 g)
3/4 łyżeczki soli (dałam 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1 duże jajko
5 łyżek (75 g) masła o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki (56 g) wody lub mleka
1/2 szklanki (55 g) płatków migdałowych
50-70 g marcepana (pokrojonego w drobną kostkę lub startego na grubej tarce)
rozpuszczone masło (około 70 g - 1/3 kostki)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wymieszać z mąką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę. Rodzynki i kandyzowane owoce wymieszać z alkoholem i ekstraktem pomarańczowym (cytrynowym). Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę (można je macerować do 24 w lodówce). W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, cynamon i starte skórki z cytrusów. Dodać zaczyn, jajko, masło i wodę (mleko). Wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki) przez 2-4 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut. Dodać owoce wraz z alkoholem i połączyć je z ciastem przy pomocy dłoni lub miksera na wolnych obrotach (około 4 minut). Przełożyć ciasto do czystej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto nie musi podwajać swojej objętości. Ciasto rozwałkować na dobrze oprószonym mąką blacie na prostokąt (20x12 cm). Wierzch posypać marcepanem i płatkami migdałów. Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie ponownie na pół. Można również złożyć ciasto klasycznie jak typowe Stollen. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć delikatnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w cieple na godzinę. Ciasto ma zwiększyć swoją objętość 1-11/2 razy. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 90 stopni. Piec 40-50 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnobrązowy. Ciasto przełożyć na kratkę i posmarować roztopionym masłem i posypać obficie przez sitko cukrem pudrem. Powtórzyć te czynności jeszcze 2-3 razy. Kroić po ostudzeniu.
Przepis Peter Reinhart z książki "The bread baker's apprentice"
STRUCLA Z MARCEPANEM
Składniki:
42 g świeżych drożdży,
50 g cukru,
100 ml mleka,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 szczypta soli,
po szczypcie mielonego - cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków i kolendry
2 jajka,
175 g masła,
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej,
100 g blanszowanych migdałów,
200 g marcepanu
Dodatkowo:
75 masła, cukier puder
Sposób przygotowania:
Rodzynki, porzeczki i wiśnie zalać rumem i moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc). Mąkę
przesiać do miski i zrobić wgłębienie w środku. Wkruszyć drożdże, dodać
1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Zamieszać widelcem i odstawić na 15
minut. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, przyprawy korzenne,
jajka i stopione, ciepłe masło. Wszystkie składniki wymieszać i
zagniatać do czasu, aż ciasto stanie się jednolite i lśniące. Dodać
posiekane skórki - pomarańczową i cytrynową, migdały i namoczone w rumie
owoce. Jeszcze raz zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką
i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto rozwałkować na prostokąt (około 30 x 25 cm), na środku umieścić
uformowany w wałeczek długości ciasta marcepan i zawinąć wzdłuż
dłuższego boku prostokąta tak, aby krawędzie ciasta nie zachodziły na
siebie. Ułożyć na blasze i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzać
piekarnik do 250 stopni, włożyć ciasto, po czym zmniejszyć temperaturę
do około 160 stopni. Piec około 50 minut (do suchego patyczka). Stopić
75 g masła i posmarować nim kilka razy jeszcze ciepły Stollen. Posypać
grubo cukrem pudrem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gotową
struclę szczelnie zawinąć i przechowywać w chłodnym miejscu do dwóch
tygodni.
Źródło: www.przepisy.net
Czytaj również: