Przygotowania do Wielkiego Tygodnia zaczynają się w niemieckich domach w ogródku. Właśnie on dekorowany jest
gałązkami z mnóstwem świątecznych,kolorowych wydmuszek. Jeśli ktoś nie dysponuje takim miejscem ubarwia w ten sposób wazony z baziami, drzwi, okna oraz balkony. Niemcy starają się w ten sposób podkreślić czas budzącej się przyrody, życia oraz zbliżanie Świąt Wielkiej Nocy. Zajączek jest chyba najważniejsza postacią Świąt, która deklasuje kwestie wiary.
Wielki Piątek - święto męki pańskiej to
dzień świąteczny w całych Niemczech nie tylko w katolickiej Bawarii. Zamknięte są wtedy nie tylko sklepy i restauracje a mini zakupy można zrobić tylko na stacjach benzynowych, lotniskach i dworcach ale panuje
zakaz tańców i głośnej muzyki. Warto przypomnieć, żę w takich krajach jak Austria, Belgia, Luxemburg i
Polska Wielki Piątek nie jest dniem świątecznym.W niemieckiej tradycji katolickiej zaskakuje fakt, że potrawy święci się w nocy z Soboty na Niedzielę wielkanocną lub w Niedzielę rano, a nie jak w Polsce w Wielką Sobotę.
Wielka Niedziela, czyli Ostersonntag jest wyczekiwana przez milusińskich. Po obfitym śniadaniu udają się one na poszukiwanie głównie w ogródku ukrytych wcześniej przez naszego bohatera - zajączka, będącego wiosennym odpowiednikiem Świętego Mikołaja - a tak naprawdę przez rodziców słodkich upominków, czyli
czekoladowych jajek i figurek zajączków oraz koszy pełnych słodyczy. Dorośli także obdarowują się drobnymi prezentami. W czasie Wielkanocy w wielu landach panują dwutygodniowe szkolne ferie wielkanocne. Jest to więc okazja do spotkań z rodziną, wizyt u dziadków lub z tego powodu krótkiego urlopu dla rodziców bez dzieci.
Są jednak także w Niemczech regiony, gdzie kultywuje się tradycję dekoracji jajek i organizuje wystawy i targi umożliwiające sprzedaż ręcznie robionych artystycznych pisanek i dekoracji także z barankiem wielkanocnym z wosku. Przykładem może być tu bawarski klasztor Benediktbeuern, gdzie w okresie przedwielkanocnym jest organizowana wystawa ręcznie malowanych jajek.
Oczywiście praktykowany jest w Niemczech
Wielki Post. Tu jednak jest on rozumiany bardziej dowolnie. Każdy odmawia sobie tego co najbardziej lubi. Można więc pościć
rezygnując z mięsa, słodyczy lub alkoholu. Najbardziej religijni katolicy odmawiają sobie spożywania jakiegokolwiek jedzenia od Piątku do Niedzieli Wielkanocnej. Gdy post się już kończy, w Wielką Niedzielę Niemcy także lubią suto zjeść. Do ulubionych dań spożywanych w Wielką Niedzielę Wielkanocną należą oprócz
jagnięciny także zajęczyca i gęsina oraz kaczka.
Niemiecka kuchnia i przysmakiPrzeczytaj także o: